Het verbeteren van plantenveredeling met PCR-testen: Een blik op peperhybridisatie

Het verbeteren van plantenveredeling met PCR-testen: Een blik op peperhybridisatie

6 april 2023

Plant-PCR-testen zijn een essentieel instrument voor plantenveredelaars en onderzoekers die nieuwe variëteiten van planten willen ontwikkelen die resistent zijn tegen ziekten en plagen. PCR staat voor Polymerase Chain Reaction, wat een laboratoriumtechniek is waarmee wetenschappers een specifiek segment van DNA kunnen vermeerderen uit een monster van plantenweefsel. Deze techniek heeft de plantenveredeling gerevolutioneerd door veredelaars in staat te stellen planten te identificeren die wenselijke eigenschappen hebben, zoals ziekteresistentie of hogere opbrengsten, in een vroeg stadium van hun ontwikkeling.

Bij ons onderzoeks- en ontwikkelingscentrum zijn we toegewijd aan het ontwikkelen van nieuwe pepervariëteiten die productiever, resistenter tegen ziekten en aantrekkelijker voor consumenten zijn. Om dit te bereiken, vertrouwen we op een combinatie van traditionele veredelingstechnieken en de nieuwste ontwikkelingen in de biotechnologie, waaronder PCR-testen.

Judith van der Hout, onze junior-veredelaar, legt uit dat ons veredelingsprogramma zich richt op het ontwikkelen van hybride peperzaden die de beste eigenschappen van verschillende ouderplanten combineren. Hybride planten worden gecreëerd door twee verschillende rassen van dezelfde plantensoort te kruisen, en de resulterende nakomelingen vertonen vaak superieure eigenschappen, zoals hogere opbrengsten of betere ziekteresistentie, in vergelijking met hun ouders. Ons doel is om hybriden te creëren die niet alleen productiever zijn, maar ook veerkrachtiger tegen milieustressoren, zoals droogte, hitte en kou.

Om dit te bereiken, beginnen we met het identificeren van ouderplanten met wenselijke eigenschappen en kruisen we ze om een nieuwe hybride te creëren. Vervolgens kweken we de hybride planten en selecteren we degenen die de beste combinatie van eigenschappen hebben. PCR-testen worden gebruikt op de ouderplanten om de genetische markers te identificeren die geassocieerd zijn met de gewenste eigenschappen. Justina Lesniewska, onze R&D-specialist verantwoordelijk voor kwaliteit en weerstand, legt uit dat PCR-testen ook worden gebruikt op de hybride planten als een laatste controle om ervoor te zorgen dat de gewenste eigenschappen succesvol zijn geërfd.

Een voorbeeld van het gebruik van PCR-tests bij planten is bij het ontwikkelen van een peper-variant die resistent is tegen een specifieke ziekte. Met PCR-tests kunnen genetische markers worden geïdentificeerd die geassocieerd worden met weerstand tegen die ziekte. Vervolgens kunnen de hybride planten gescreend worden en kunnen de planten met deze genetische markers geselecteerd worden. Hierdoor kunnen we de beste planten in een vroeg stadium van hun ontwikkeling identificeren, wat tijd en middelen bespaart.

PCR-tests zijn niet alleen nuttig bij het identificeren van genetische markers, maar ook bij het detecteren van plantenziekten zoals virussen en bacteriën. Dit is belangrijk omdat veel plantenziekten worden veroorzaakt door deze pathogenen en vroege detectie essentieel is om verspreiding van de ziekte te voorkomen. PCR-tests worden gebruikt om pathogenen op de ouderplanten en hybride planten te detecteren, wat ons in staat stelt actie te ondernemen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Kortom, PCR-tests zijn een waardevol instrument voor plantenveredelaars en onderzoekers die nieuwe plantenvarianten willen ontwikkelen die productiever, meer ziekteresistent en beter bestand zijn tegen milieustressoren. Door traditionele veredelingstechnieken te combineren met de nieuwste biotechnologische ontwikkelingen, kunnen we nieuwe hybride planten creëren met de beste eigenschappen van verschillende ouderplanten. PCR-tests worden gebruikt om de genetische markers te identificeren die geassocieerd worden met deze eigenschappen, om plantenziekten te detecteren en om ervoor te zorgen dat de gewenste eigenschappen succesvol zijn overgeërfd in de hybride planten. Deze toepassingen besparen tijd en middelen en stellen ons in staat nieuwe plantenvarianten te ontwikkelen die beter zijn voor zowel boeren als consumenten.

Deel dit bericht
top

Sneak Preview - word elke maand verrast

No need to