"Geen hommels in onze kas"

11 mei 2023

Geen hommels in onze kas

Nu steeds meer telers zich richten op milieuvriendelijke methoden, is bijenbestuiving een populaire keuze geworden. Bij zaadveredelingsbedrijven zoals Westland Seeds zijn hommels echter niet erg welkom in de kas.

"Bij de productie van paprikazaden verdelen we planten in mannelijke en vrouwelijke planten om ze met elkaar te kruisen," legt Judith, onze veredelaar uit. De bedoeling van mannelijke planten is om stuifmeel te produceren, terwijl de bloemen van vrouwelijke planten bedoeld zijn om bevrucht te worden.
Om dit te laten gebeuren, moet het stuifmeel de stamper van de vrouwelijke bloem bereiken en de eicellen bevruchten, wat leidt tot de ontwikkeling van de vrucht (en later de zaden).

een kruising op de paprika plant

Zorgvuldige selectie van ouderlijnen leidt tot succesvolle hybride zaadproductie 

Om hybride paprikazaden te maken, moeten er twee verschillende ouderlijnen worden gekruist. "Om het doel te bereiken - en dat is een hybride met alle gewenste eigenschappen - moeten de ouders zorgvuldig worden geselecteerd.
We kiezen de ouderlijnen op basis van eigenschappen als kleur, vorm, grootte, smaak, textuur en - last but not least - opbrengst en resistentie," merkt Judith op.

Handbestuiving bij de productie van paprikazaden

Zodra de ouderlijnen geselecteerd zijn, moeten de vrouwelijke bloemknoppen geëmasculeerd worden om zelfbestuiving te voorkomen. Emasculatie betekent het verwijderen van de mannelijke delen van de bloem, die stuifmeel produceren - meeldraden.

hommel in de zaadproductie

Vervolgens verzamelen we het stuifmeel van de bloemen op de mannelijke planten. Het stuifmeel moet voorzichtig worden overgebracht naar de stamper van de geëmasculeerde vrouwelijke bloemknop. Dit proces staat bekend als handbestuiving.
Na de bestuiving laten we de vrucht zich ontwikkelen op de plant. De vrucht zal groeien en uiteindelijk rijpen, en de zaden in de vrucht zullen ook rijpen.

Bestuiving als volledig gecontroleerd proces in zaadproductie

Handbestuiving geeft de teler volledige controle over het proces. "Door stuifmeel handmatig over te brengen, kunnen we er niet alleen voor zorgen dat de juiste ouderlijnen worden gekruist en dat de gewenste eigenschappen worden doorgegeven aan de volgende generatie.
We hebben ook controle over de kwaliteit en de hoeveelheid stuifmeel die in het proces wordt gebruikt, wat de kans op succesvolle bestuiving vergroot," zegt Judith.

Biologische methoden voor gewasbescherming

Bestuiving is een essentieel proces bij het kweken van peperzaden. Hoewel bijen een populaire keuze zijn voor bestuiving, gebruikt Westland Seeds een handmatige methode om controle over het proces te garanderen. Zo ontwikkelen we unieke paprikarassen die via natuurlijke bestuiving niet mogelijk zouden zijn.

handmatige bestuiven van paprika bloemen in paprika zaadteelt

"Hoewel hommels niet welkom zijn op onze productielocatie, waarderen we hier wel specifieke insecten: milieuvriendelijke pesticiden die onze peperplanten beschermen.
Speciaal samengestelde pesticiden pakken ongedierte aan terwijl nuttige insecten ongedeerd blijven. Op deze manier kunnen we toch bijdragen aan biodiversiteit en duurzaamheid."

Deel dit bericht
top

Sneak Preview - word elke maand verrast

No need to