Bestaand geel paprikaras opnieuw in beeld nu kassen kouder gaan: “Dit ras doet het ook met een pijpje minder”

Bestaand geel paprikaras opnieuw in beeld nu kassen kouder gaan: “Dit ras doet het ook met een pijpje minder”

19 september 2022

Tholen – Telers doen met de huidige hoge energieprijzen hun uiterste best om zo energiezuinig mogelijk te telen. Ook bij veredelings-bedrijven is hier aandacht voor in de kassen waar jaar in, jaar uit heel veel rassen worden getest en doorontwikkeld. Soms levert dat rassen op die opeens extra in beeld komen vanwege actuele kwesties. Het gele paprikaras de WLS 1225 van Westland Seeds is zo’n ras. Bij het veredelingsbedrijf in De Lier zien ze nieuwe mogelijkheden.

“We hebben het ras al sinds 2014”, zegt Iwan van Vliet, mede-eigenaar van het veredelingsbedrijf. “Van dit ras weten we dat je het met minder energie-input kunt telen. De afgelopen tien jaar is het ras ieder jaar gezet, in Nederland en daarbuiten.” Zo geeft Iwan aan dat dit gele ras onder andere geteeld wordt in Duitsland, maar ook in Canada, Azië en het Midden-Oosten waar de weersextremen groot zijn.

Kouderesistentie
Voor de meeste rassen geldt dat ze niet van een dalende temperatuur in de kas houden. Gebeurt dat toch, dan wordt een plant kwetsbaar. “Het is natuurlijk alsnog niet zo dat je dit ras op pakweg 11 graden Celsius kunt gaan telen, maar vol gas de pijp erin is niet nodig. Elke graad die je nu lager dan normaal kunt gaan zitten, bespaart veel geld.”

Iwan spreekt van een ras met kouderesistentie. “Dat betekent dat het ras makkelijker blijft zetten bij lagere temperaturen en snel doorkleurt. Het helpt dat het een open, lang gewas is. Dit maakt ook dat de WLS 1225 als erg arbeidsvriendelijk wordt ervaren. Voor telers die kouder gaan telen is het interessant om alsnog een goede productie van een sterke plant te kunnen halen.”

Bij andere rassen in het assortiment van Westland Seeds hebben Iwan en de rest van het veredelingsteam een dergelijke opvallende kouderesistentie ‘nog nooit zo ervaren’. Onderzoek doen ze er wel naar. “Zeker voor teelten in Azië is het een aandachtspunt. Daar kan het snel van warm naar koud gaan en andersom. Rassen voor die markt moeten daartegen bestand zijn. Het testen van rassen in markten waar die ras eigenschappen belangrijk zijn, is absoluut iets waar we naar kijken.”

Zomerse extremen
Met het oog op de winter en de hoge energieprijzen gaat de aandacht in Noordwest-Europa uit naar energiezuinige rassen. “Maar ook de zomers, waarin de temperaturen in deze landen steeds hoger oplopen, stellen telers voor uitdagingen. Sowieso selecteren we onze rassen er ook op dat ze beter door de steeds extremere zomers komen.”

De WLS 1225 is ook beter bestand tegen hitte. “Zomers blijft het ras goed grof. Hierbij is de kwaliteit van de wortels belangrijk omdat die een krachtige plant geven.”

Iwan geeft aan dat de WLS 1225, opnieuw in beeld komt vanwege de huidige energiecrisis, maar dat de focus vooral ligt op de ontwikkeling van nieuwe rassen met TSWV:0-resistenties. “We hebben een aantal veelbelovende nieuwe rassen in onze pijplijn. Op dit moment worden deze rassen wereldwijd in proeven gezet en de resultaten op kilo’s en kwaliteit zijn goed”. Bij interesse zijn deze blok-, snack-, punt- en peperrassen ook voor aankomend seizoen beschikbaar voor proeven bij telers.

Voor meer informatie:
Westland Seeds
sales@westlandseeds.nl  
www.westlandseeds.nl 

Publicatiedatum: 
Auteur: 
© 

Deel dit bericht
top

Sneak Preview - word elke maand verrast

No need to